Friday 15 June 2012

Συμπλήρωση - τροποποίηση της με αριθμ. 109882/Γ1/22 -09- 2011 Υπουργικής Απόφασης

static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΟΖ39-1ΛΒ


"Θα επανεκδοθούν με διορθώσεις, λόγω προσαρμογής όλων των διδακτικών βιβλίων στη νέα γραμματική, τα εξής διδακτικά βιβλία μαθητή, τα οποία θα διανεμηθούν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2012-2013"   


μη ρωτάτε τι σημαίνει, ούτε εγώ δεν καταλαβαίνω 



(κλικ ον ίματζ)

Κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε ολονύχτια πάρτι, να έχουμε πλατιά χαμογελά, να έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα αλλάζουν, να ξέρουμε ότι όπου να ‘ναι θα βγούμε από το περιθώριο της εκπαιδευτικής ζωής στο οποίο μας σπρώχνουν (ας μην κρυβόμαστε) όλοι.

Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε χρονιά απλά βρίσκουμε κάτι να ασχολούμαστε για να μην πλήττουμε. Ο όγκος εργασίας με τον οποίο φορτώνεται ο τελικός διδάσκοντας επειδή κάποιοι βαριούνται, ή επειδή κάποιους δεν τους απασχολεί το θέμα ή επειδή η αμοιβή τους δε συνδέεται με το πόσο λειτουργικό είναι το τελικό αποτέλεσμα είναι ασήμαντη λεπτομέρεια. Και κατά κανόνα ποτέ δεν μας δόθηκαν λειτουργικά και ελκυστικά βιβλία και δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνει αυτό τώρα. (μήπως υπερβάλλω λίγο? για διορθώσεις είπαμε, όχι για καινούρια βιβλία).  

Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι, αλλάξτε τα όλα. Αλλά ρωτήστε και αυτούς που τελικά θα κάνουν τη δουλειά.

Τα λάθη προφανώς ποτέ δεν απασχόλησαν κανέναν, διαφορετικά θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί το πτυχίο αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας και κάθε άλλο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας πάνω από το Β1 από τις κ. Κολοβού και Κρονιώτου (Ε’ τάξη).

Τα λάθη προφανώς ποτέ δεν απασχόλησαν κανέναν, διαφορετικά θα έπρεπε όλοι όσοι έβαλαν τα ονόματά τους σε αυτά τα βιβλία, όλοι οι σχολικοί σύμβουλοι, όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων αγγλικών να έχουν κατακλύσει το υπουργείο και τα μέσα με ανοιχτές επιστολές για την αναγκαιότητα των διορθώσεων επί τρία συναπτά έτη. Αντίθετα, δεν ασχολήθηκε κανείς και δε βρήκε το λόγο να ασχοληθεί κανείς.

Αν το πρόβλημα ήταν ο φορέας εκτύπωσης, μπορεί, νομίζω, ο ΟΕΔΒ να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι εκτενείς διορθώσεις (σε όλο το δημοτικό) συμπίπτουν με την πρώτη χρονιά που το Ι.Τ.Υ.Ε αναλαμβάνει την έκδοση των βιβλίων μπορεί να οδηγήσει αβίαστα σε λογικά και λογικοφανή συμπεράσματα. Ανάλογα με τον τρόπο σκέψης σας διαλέγετε και παίρνετε.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη αναδιαμόρφωση τους (βγάλε ένα κεφάλαιο από εδώ, άλλαξε τη σειρά σε ένα δύο άλλα, πρόσθεσε ένα κεφάλαιο λίγο πιο πέρα – η λέξη αναδιαμόρφωση ομολογουμένως είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει άλλη μία τέτοια παγκόσμια πρωτοτυπία).

the catch
Το μέγεθος και η μορφή των αλλαγών θα αποτελέσει παραδοχή των προηγούμενων αδυναμιών, λαθών, αδιαφορίας, ασυναρτησίας και προχειρότητας, Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να έχουν μεγάλο εύρος και να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε σοβαρή και αξιοπρόσεκτη βελτίωση.  

η κότα και το αυγό
Αν το θεωρητικό πλαίσιο καθορίζει την μορφή των βιβλίων αλλά και η μορφή των υπαρχόντων βιβλίων καθόρησε εν πολλοίς το θεωρητικό πλαίσιο (ρίξτε μια ματιά, μην τα περιμένετε όλα έτοιμα), τι από τα δύο πάσχει?

Για όσους έχουν απομείνει που ακόμη ενδιαφέρονται (κυρίως για όσους βρίσκονται σε τάξεις για λίγα χρόνια), η θλίψη και η απογοήτευση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας των αγγλικών. Οι φορείς και τα άτομα που καθορίζουν την πολιτική και την πρακτική της διδασκαλίας μπορεί να αλλάζουν μορφή κάθε 15 χρόνια αλλά το αποτέλεσμα μένει εντυπωσιακά ίδιο.

(υπάρχουν ευθύνες και σε όσους διδάσκουν, θα γίνει χωριστή αναφορά)

Ας αφήσω και 1% πιθανότητα να υπάρξει κάποια θετική έκπληξη αν και τα δείγματα γραφής που έχουν δοθεί δεν επιτρέπουν ούτε αυτό.

Διευκρίνιση: Το Καποδιστριακό διαφημίζει σαρωτικές αλλαγές, η Υ.Α. γράφει διορθώσεις. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην διορθωθούν κάποια λάθη φέτος και να μην ανακατευθούν τα κεφάλαια από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά. Εμείς θα ενημερωθούμε το φθινόπωρο όταν τα δούμε (αν τα δούμε το φθινόπωρο). Όσο για επιμορφώσεις, όποιος έχει πάει έστω και σε μία είναι σαν να έχει πάει σε όλες. Και όποιος δεν έχει πάει σε καμία, πάλι είναι σαν να έχει πάει σε όλες.

Τι θα δουν πάλι τα ματάκια μας το Σεπτέμβριο.

No comments:

Post a Comment