Sunday, 30 September 2012

30_09_2012


πριντσκριν από http://blogs.sch.gr/efraimid/

μια ομορφιά! όσο και να το κοιτάω δεν το χορταίνω, επανέρχομαι επειδή μου αρέσει το επίθετο γραφικός χωρίς επιπλέον εξηγήσεις. βέβαια αν κάποιος μου ζητήσει, φυσικά θα τις δώσω, αρκεί μόνο να μου ζητήσει.

Tuesday, 14 August 2012

πάντως, να πάμε και σε καμιά επιμόρφωση...

ένα, 


Σεμινάριο Επιμόρφωσης Καθηγητών Ξένων Γλωσσών


Το Ενιαίο Πρόγραμμα Ξένων Γλωσσών: φιλοσοφία και πράξη

Το σεμινάριο αφορά σε πτυχιούχους καθηγητές ξένων γλωσσών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και συνεργάτες του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας και αποβλέπει στην επιμόρφωση καθηγητών ξένων γλωσσών σχετικά με τις επιδιώξεις και το περιεχόμενο του Ενιαίου Προγράμματος Ξένων Γλωσσών και του Οδηγού του Εκπαιδευτικού, καθώς και για τον τρόπο χρησιμοποίησής του.Χρόνος: 7, 8, 9 και 14, 15 Σεπτεμβρίου 2012Τόπος: Ξενοδοχείο Porto Palace, 26ης Οκτωβρίου 65 Λιμάνι, ΘεσσαλονίκηΚόστος συμμετοχής275 €


Θεσσαλονίκη 7, 8, 9 και 14, 15 Σεπτεμβρίου 2012

http://www.enl.auth.gr/files/99999_Programma%20epimorfosis%207,%208,%209-09-2012.pdf
http://www.enl.auth.gr/files/99999_Programma%20epimorfosis%2014,%2015-09-2012.pdf

δύο,


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 
panenadekp@gmail.com, τηλ. επικοινωνίας: 6978286051
 
Αθήνα, 27/7/12
 

Προς τη

Γενική Διεύθυνση Διοίκησης

Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης

Διευθύνσεις Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας

Εκπαίδευσης

Τμήματα Α΄

Υπόψη:  κ. Χανιαλίδη Σπ. (Α/θμια), κ. Ευσταθίου Ιουλίας (Β/θμια)
 
Θέμα: Επιμορφωτικό Σεμινάριο καθηγητών ξένων γλωσσών από το Α.Π.Θ
Πληροφορηθήκαμε ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα το νέο Πρόγραμμα Σπουδών των Ξένων Γλωσσών που βρίσκεται στη φάση της πιλοτικής εφαρμογής. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 7, 8, 9 και 14-15 Σεπτεμβρίου.


Εκτός του ότι θεωρούμε απαράδεκτο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, μόνιμων ή αδιόριστων, να αναλαμβάνει κάποιος άλλος φορέας εκτός από τους επίσημους φορείς του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα να διεξάγεται αυτή με τη μορφή σεμιναρίων, που μάλιστα είναι επί πληρωμή, αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί η σημείωση στις πληροφορίες ότι το σεμινάριο αυτό μοριοδοτείται σε εθνικούς διαγωνισμού (πχ ΑΣΕΠ) και αντιστοιχεί σε δύο ECTS.


Πολλές φορές στο παρελθόν είτε σε συναντήσεις με φορείς του Υπ. Παιδείας είτε σε έγγραφα-υπομνήματα είχαμε ζητήσει διευκρινήσεις σε σχέση με το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας και της επιμόρφωσης, όπως επίσης και για το θέμα των σεμιναρίων. Η μη ξεκάθαρη θέση του Υπουργείου και κυρίως η μη καταγγελία φορέων για τη διεξαγωγή σεμιναρίων έδωσε τη δυνατότητα παραπλάνησης των συναδέλφων.
Θα θέλαμε, λοιπόν, την άμεση απάντησή σας σχετικά με τον ρόλο του συγκεκριμένου σεμιναρίου και το αν ισχύει η αναγνώρισή του σε εθνικούς διαγωνισμούς και ακόμα πιο συγκεκριμένα στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών. Επιπλέον, για όποια απάντησή σας, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε και το νομικό πλαίσιο  που την στηρίζετε.

τρία,


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι διοργανωτές του σεμιναρίου λαμβάνοντας υπόψη τους τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί λόγω της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί στη χώρα, και θέλοντας να αποφύγουν τον αποκλεισμό ενός σημαντικού ποσοστού αυτών που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο αναστέλλει τη διεξαγωγή του, με σκοπό την εξεύρεση τρόπου υλοποίησής του που να απαλλάσσει τους μετέχοντες από κάθε κόστος συμμετοχής.
Ο επιστημονικώς υπεύθυνος
Αντώνης Βεντούρης
Λέκτορας Διδακτικής των Γλωσσών
Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


υ.γ.  αναβλήθηκε ή άνοιξε η γη και το κατάπιε...? 

και μερικές σκόρπιες σκέψεις...

ECTS, Credit Points (CP), Μονάδες Φόρτου Εργασίας (Δ.Μ) or Credits

One academic year corresponds to 60 ECTS-credits that are equivalent to 1500–1800 hours of study in all countries irrespective of standard or qualification type and is used to facilitate transfer and progression throughout the Union.

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Credit_Transfer_and_Accumulation_System
Κάθε μονάδα φόρτου αντιστοιχεί σε όλη την Ευρώπη περίπου σε 25 ώρες. Τώρα πως αυτοί δίνουν 2 μονάδες με 23-27 ώρες ας το εξηγήσουν οι ίδιοι. 

Κατά αναλογία, και όσοι παρακολουθήσουν την επιμόρφωση των πιλοτικών θα πάρουν τις ίδιες μονάδες? Τι είναι επιμόρφωση πιλοτικών? 

Τα ECTS φαίνονται στην αναλυτική βαθμολογία που συνοδεύει το πτυχίο. Δεν ξέρω αν μπορούν να τα δίνουν, και στην προκειμένη περίπτωση να τα πουλάνε, και χύμα και αν αναγνωρίζονται όλα. Αλλά αφού είναι τόσο σίγουροι, έτσι θα είναι. Και αφού έτσι είναι, έτσι θα είναι και την επόμενη φορά, ε???

Monday, 9 July 2012

brilliance


κάτι τελείως άσχετο που θυμήθηκα τώρα, εντελώς άσχετο, καμία σχέση με τίποτα από τα υπόλοιπα, καμία σύνδεση με το προηγούμενο ποστ, τελείως τελείως άσχετο

βιβλία εμπλουτισμένα αλλά εμπλουτισμένα με τι?


Χωρίς να διορθωθεί το παραμικρό και να αναμορφωθεί το παραμικτότερο, ανέβηκαν και τα εμπλουτισμένα βιβλία (αναρωτιέμαι πόσες εργατοώρες χρειάστηκαν για να επιλεγεί και να αποφασιστεί η λέξη εμπλουτισμένα). Με γεια μας. Αν μιλούσαμε για άλλη χώρα θα έβαζα τα γέλια. Αλλά δυστυχώς…

Θαυμάστε, τι να δείτε δηλαδή… μιλάμε για τραγωδία.

Friday, 15 June 2012

Συμπλήρωση - τροποποίηση της με αριθμ. 109882/Γ1/22 -09- 2011 Υπουργικής Απόφασης

static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΟΖ39-1ΛΒ


"Θα επανεκδοθούν με διορθώσεις, λόγω προσαρμογής όλων των διδακτικών βιβλίων στη νέα γραμματική, τα εξής διδακτικά βιβλία μαθητή, τα οποία θα διανεμηθούν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2012-2013"   


μη ρωτάτε τι σημαίνει, ούτε εγώ δεν καταλαβαίνω 



(κλικ ον ίματζ)

Κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε ολονύχτια πάρτι, να έχουμε πλατιά χαμογελά, να έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα αλλάζουν, να ξέρουμε ότι όπου να ‘ναι θα βγούμε από το περιθώριο της εκπαιδευτικής ζωής στο οποίο μας σπρώχνουν (ας μην κρυβόμαστε) όλοι.

Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε χρονιά απλά βρίσκουμε κάτι να ασχολούμαστε για να μην πλήττουμε. Ο όγκος εργασίας με τον οποίο φορτώνεται ο τελικός διδάσκοντας επειδή κάποιοι βαριούνται, ή επειδή κάποιους δεν τους απασχολεί το θέμα ή επειδή η αμοιβή τους δε συνδέεται με το πόσο λειτουργικό είναι το τελικό αποτέλεσμα είναι ασήμαντη λεπτομέρεια. Και κατά κανόνα ποτέ δεν μας δόθηκαν λειτουργικά και ελκυστικά βιβλία και δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνει αυτό τώρα. (μήπως υπερβάλλω λίγο? για διορθώσεις είπαμε, όχι για καινούρια βιβλία).  

Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι, αλλάξτε τα όλα. Αλλά ρωτήστε και αυτούς που τελικά θα κάνουν τη δουλειά.

Τα λάθη προφανώς ποτέ δεν απασχόλησαν κανέναν, διαφορετικά θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί το πτυχίο αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας και κάθε άλλο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας πάνω από το Β1 από τις κ. Κολοβού και Κρονιώτου (Ε’ τάξη).

Τα λάθη προφανώς ποτέ δεν απασχόλησαν κανέναν, διαφορετικά θα έπρεπε όλοι όσοι έβαλαν τα ονόματά τους σε αυτά τα βιβλία, όλοι οι σχολικοί σύμβουλοι, όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων αγγλικών να έχουν κατακλύσει το υπουργείο και τα μέσα με ανοιχτές επιστολές για την αναγκαιότητα των διορθώσεων επί τρία συναπτά έτη. Αντίθετα, δεν ασχολήθηκε κανείς και δε βρήκε το λόγο να ασχοληθεί κανείς.

Αν το πρόβλημα ήταν ο φορέας εκτύπωσης, μπορεί, νομίζω, ο ΟΕΔΒ να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι εκτενείς διορθώσεις (σε όλο το δημοτικό) συμπίπτουν με την πρώτη χρονιά που το Ι.Τ.Υ.Ε αναλαμβάνει την έκδοση των βιβλίων μπορεί να οδηγήσει αβίαστα σε λογικά και λογικοφανή συμπεράσματα. Ανάλογα με τον τρόπο σκέψης σας διαλέγετε και παίρνετε.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη αναδιαμόρφωση τους (βγάλε ένα κεφάλαιο από εδώ, άλλαξε τη σειρά σε ένα δύο άλλα, πρόσθεσε ένα κεφάλαιο λίγο πιο πέρα – η λέξη αναδιαμόρφωση ομολογουμένως είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει άλλη μία τέτοια παγκόσμια πρωτοτυπία).

the catch
Το μέγεθος και η μορφή των αλλαγών θα αποτελέσει παραδοχή των προηγούμενων αδυναμιών, λαθών, αδιαφορίας, ασυναρτησίας και προχειρότητας, Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να έχουν μεγάλο εύρος και να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε σοβαρή και αξιοπρόσεκτη βελτίωση.  

η κότα και το αυγό
Αν το θεωρητικό πλαίσιο καθορίζει την μορφή των βιβλίων αλλά και η μορφή των υπαρχόντων βιβλίων καθόρησε εν πολλοίς το θεωρητικό πλαίσιο (ρίξτε μια ματιά, μην τα περιμένετε όλα έτοιμα), τι από τα δύο πάσχει?

Για όσους έχουν απομείνει που ακόμη ενδιαφέρονται (κυρίως για όσους βρίσκονται σε τάξεις για λίγα χρόνια), η θλίψη και η απογοήτευση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας των αγγλικών. Οι φορείς και τα άτομα που καθορίζουν την πολιτική και την πρακτική της διδασκαλίας μπορεί να αλλάζουν μορφή κάθε 15 χρόνια αλλά το αποτέλεσμα μένει εντυπωσιακά ίδιο.

(υπάρχουν ευθύνες και σε όσους διδάσκουν, θα γίνει χωριστή αναφορά)

Ας αφήσω και 1% πιθανότητα να υπάρξει κάποια θετική έκπληξη αν και τα δείγματα γραφής που έχουν δοθεί δεν επιτρέπουν ούτε αυτό.

Διευκρίνιση: Το Καποδιστριακό διαφημίζει σαρωτικές αλλαγές, η Υ.Α. γράφει διορθώσεις. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην διορθωθούν κάποια λάθη φέτος και να μην ανακατευθούν τα κεφάλαια από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά. Εμείς θα ενημερωθούμε το φθινόπωρο όταν τα δούμε (αν τα δούμε το φθινόπωρο). Όσο για επιμορφώσεις, όποιος έχει πάει έστω και σε μία είναι σαν να έχει πάει σε όλες. Και όποιος δεν έχει πάει σε καμία, πάλι είναι σαν να έχει πάει σε όλες.

Τι θα δουν πάλι τα ματάκια μας το Σεπτέμβριο.

Thursday, 14 June 2012

υποδειγματική διδασκαλία (βίδεο)

ματθαιουδάκη, αλεξίου, κουλοχέρη (δυστυχώς για τους fans όχι αυτοπροσώπως)

κατεβάστε και απολαύστε από εδώ http://rcel.enl.uoa.gr/englishinschool/article.php?aid=147&mid=38 

ή εδώ koulocheri , mattheoudaki_alexiou , πραγματικά ανεξάντλητος ο πλούτος του ΠΕΑΠ για την καταπολέμηση της αυπνίας

κάπως άσχετο, 
κάποιοι που ισχυρίζονται ότι "Τα μαθήματα, δηλαδή, έχουν ήδη διδαχθεί σε τάξεις Γ΄ δημοτικού όπου και βιντεοσκοπήθηκαν. Τα προτεινόμενα σχέδια μαθήματος στο Τeacher's Βook προκύπτουν μετά από μελέτη των βιντεοσκοπημένων μαθημάτων" θα ανεβάσουν και αυτές τις 80 (τουλάχιστον) ώρες διδασκαλίας?  θα μας πουν έστω που έγινε η βιντεοσκόπηση? 

μόνο αυτά (για τώρα)



Saturday, 9 June 2012

ερωτηματολόγιο magic book / αργά βαδίζω, ζωή κερδίζω / κάλλιο αργά, παρά ποτέ / και άλλες παροιμίες



Αφού εγκρίθηκε η εκτύπωση του magic book για το σχολικό έτος 2012-2013, τώρα βγαίνουν και τα ερωτηματολόγια για την ‘αξιολόγηση’ και την ‘βελτίωσή’ του. Τουλάχιστον έγινε το αυτονόητο που για τα υπόλοιπα βιβλία δεν έγινε ποτέ. Αν, λέω αν το ερωτηματολόγιο αυτό κρίνει το βιβλίο άκρως ακατάλληλο (το οποίο βέβαια αποκλείεται), υπάρχει νομική και ηθική νομιμοποίηση για την έγκριση χρήσης του για δύο χρονιές?
          Γνωρίζουν οι γονείς ότι τα παιδιά τους γίνονται πειραματόζωα στο δημόσιο σχολείο? Είναι το ερωτηματολόγιο δεσμευτικό ως προς την αναγκαιότητα αλλαγών? Υπάρχει όριο τελικής βαθμολογίας που να το οδηγεί στην πλήρη και οριστική απόσυρσή του?
Στα μέλη μιας κοινωνίας που έχουν συνηθίσει να τους κοροϊδεύουν με κάθε ευκαιρία το ερωτηματολόγιο θα φανεί ευχάριστα οικείο. Το οποίο σημαίνει ό,τι ερωτήσεις κάνεις, τέτοιες απαντήσεις θα πάρεις. (Η αγαπημένη μου ερώτηση είναι για τον βαθμό εξοικείωσης με το ίντερνετ και τους υπολογιστές. Θυμίζω ότι μιλάμε για ένα τεστ που, προς το παρόν, βρίσκεται μόνο στο ίντερνετ.)
 Στα δικά μου μάτια φαίνεται πως πρόκειται (και ορθώς) για ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο με πολλή (ίσως ορθώς) παραμετροποίηση. Κατά τη δική μου γνώμη, δεν τίθενται βασικά (και καθόλου βολικά) ερωτήματα. Όπως, ‘αν είχατε επιλογή, θα το επιλέγατε?’, ‘κατά την άποψή σας, επιδέχεται βελτίωσης?’, τέλος πάντων you get the picture ας μην αποδείξω πόσο καλές σχέσεις μπορώ να έχω με τα όρια του κυνισμού. Τρομερή εντύπωση προκαλούν ερωτήσεις που αναφέρονται σε workbook (ως γνωστόν οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται και έχουν επιχειρηματολογήσει γι’ αυτό και αφού είναι μεγάλες καθηγήτριες οι απαντήσεις θα είναι σίγουρα αρνητικές, σε δύσκολους καιρούς όμως κάθε αρπαχτή είναι ευπρόσδεκτη) αλλά και σε όλη τη δομή και το περιεχόμενο του που προφανώς έχουν ήδη αξιολογηθεί και έχουν ήδη κριθεί ικανοποιητικά (θέλω να φαντάζομαι και να πιστεύω). Αν, ο μη γένοιτο, υπάρξει αναντιστοιχία στα αποτελέσματα με τα αποτελέσματα των ειδικών (και γνωστών) του πρώην Π.Ι., τίνος η γνώμη υπερισχύει?
Επίσης, στο δικό μου χωριό, είθισται να διατυπώνεται και ο σκοπό της έρευνας, όπως ‘για να δούμε αν είναι καλό-γενικά και αόριστα’, ‘για να κάνουμε μικρές βελτιώσεις’, ‘για να κάνουμε εκτενείς βελτιώσεις, αν χρειάζεται, στην τάδε ανατύπωση’ κτλ. Και πολλές ερωτήσεις αναφέρονται σε πιθανότητα εκτενέστατων αλλαγών. Αν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν αλλαγές (μικρές ή μεγάλες), γιατί να χάσει κανείς τρία λεπτά από τη ζωή του. Άλλωστε, με τόσα θετικά σχόλια που έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους, εγώ θα έβαζα τον πήχη ψηλά, πολύ ψηλά.
Είναι γνωστό ότι πριν δύο χρόνια κληθήκαμε να στείλουμε συγκεντρωμένα λεπτομερή στοιχεία με τα λάθη στα υπόλοιπα βιβλία ύστερα από προτροπή σχολικών συμβούλων επειδή οι ίδιοι είχαν, ως συνήθως, αυξημένο φόρτο εργασίας (μεταξύ άλλων να μας πείσουν ότι κρατούσαμε στα χέρια μας τα πιο πρωτοποριακά διδακτικά πακέτα στον κόσμο) με σκοπό την διόρθωσή τους σε επόμενες ανατυπώσεις. Τι δουλειά έκαναν ακριβώς οι πολυπληθείς συγγραφικές ομάδες, σε ακούω να ρωτάς αδελφέ μου υποκριτή αναγνώστη... Κάποιοι που δεν ήξεραν καλύτερα τους πίστεψαν και έκαναν τη βρόμικη δουλειά, η οποία ως επί το πλείστον κατέληξε στα σκουπίδια ή, όπου ενυπήρχε ενοχική περιβαλλοντική συνείδηση, στην ανακύκλωση.
Σύμφωνα με ημι-επίσημα στοιχεία, στην πρωτοβάθμια υπάρχουν 2.905 οργανικές θέσεις αγγλικών. Πόσα ερωτηματολόγια πρέπει να συγκεντρωθούν για να θεωρηθεί η εν λόγω έρευνα έγκυρη? 2.400 είναι καλά? Θα υπάρξει ενημέρωση και στα σχολεία ή τεχνηέντως δεν είναι τεχνικώς δυνατό? Επειδή δεν πρόκειται για απλή σφυγμομέτρηση, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να μην μπορεί κάποιος/κάποια/κάποιο να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο πέραν της μίας φοράς?
Μπορεί απλά να σταλεί σε όλα τα σχολεία με την υποχρέωση συμπλήρωσης. Να απαντηθεί και να επιστραφεί ανώνυμα με τοπικό προσδιορισμό μόνο σε επίπεδο νομού. Το υπουργείο διαθέτει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τους υπαλλήλους του που ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Ανοίγει παρένθεση, μια φορά και έναν καιρό σε ένα τόπο πολύ μακρινό μία νεαρή φοιτήτρια έγραφε ένα dissertation για τ’ αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα. Όλα πήγαιναν καλά, και ο νεανικός επιστημονικός της ενθουσιασμός συνδυασμένος με την ανάγκη να γεμίσουν χωρίς πολύ κόπο μερικές ακόμη σελίδες την ώθησε να προχωρήσει την ‘έρευνά’ της στην καθημερινή διδακτική πραγματικότητα. Ετοίμασε λοιπόν τα ερωτηματολόγια, τα μοίρασε όπου μπορούσε και εδύνατο, και ταυτόχρονα προχωρούσε με τη συγγραφή. Όταν της επεστράφησαν τα  ερωτηματολόγια, καίτοι λιγοστά, μαύρα σύννεφα άρχισαν να σχηματίζονται πάνω από το μέχρι τότε έτοιμο κείμενο. Τα αποτελέσματα οδηγούσαν την έρευνα σε διαφορετική κατεύθυνση. Εκείνη όμως δεν πτοήθηκε. Μάζεψε 2-3 γνωστούς, τους μοίρασε όσα ερωτηματολόγια ακόμη χρειαζότανε, έδωσε σαφείς οδηγίες για τις απαντήσεις, το γραφικό χαρακτήρα, ακόμη και το χρώμα του στυλό, συμμετείχε και η ίδια και όλα πήγαν καλά.
       Η έρευνα απέδωσε καρπούς, δεν χρειάστηκε να διαγράψει ή να διορθώσει τίποτα, η εργασία γράφτηκε και όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Η ανθρωπότητα έκανε ακόμη ένα δειλό βήμα προς τα εμπρός. Και έζησαν αυτοί καλά… κλείνει παρένθεση.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.
Καλές απαντήσεις και, όπως είπε και κάποιος, όποιον και να ψηφίσεις στο τέλος βγαίνει η κυβέρνηση.

Tuesday, 10 April 2012

η γυναίκα του καίσαρα, η σαλάτα του καίσαρα και οι λοιποί αυλικοί


Στο θέμα περί αξιολόγησης βιβλίων θα επανέλθω αργότερα.

Εν τω μεταξύ φημολογείται η αναδιαμόρφωσή τους (αλλά όχι η απόσυρσή τους) και η προσθαφαίρεση κεφαλαίων σύμφωνα με τα επερχόμενα αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών. Ως συνήθως, η ασάφεια και η αοριστία βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους από τα γνωστά μη κατατοπισμένα και μη κατατοπιστικά επίσημα χείλη. Ως καταληκτική ημερομηνία για τα νέα προγράμματα δόθηκε δειλά (όπως αρμόζει) ο Σεπτέμβριος του ’12. Για τα βιβλία, σύμφωνα με ένα μυστικό μαθηματικό τύπο από την Αμερική, ορόσημο θεωρείται το 2013 (συν, πλην 5 χρόνια, μάλλον συν). Φυσικά το πακέτο είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό και ευπώλητο  καθώς περιλαμβάνει άπειρη ελευθερία πρωτοβουλιών από την πλευρά των εκπαιδευτικών και άπλετη από τη γνωστή, συνεχιζόμενη και ατελείωτη αγγαρεία που όλοι ξέρουμε και όλοι αγαπάμε.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει, έστω και στα χαρτιά, η ετοιμασία κάποιου είδους ψηφιακού υποστηρικτικού υλικού. Θεωρητικά, πάντα, πρόκειται για on line λεξιλόγιο και ασκήσεις. Κάποιος κακόβουλος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως λεξιλόγιο και ασκήσεις περιέχονται ήδη στο λογισμικό που έχει δημιουργηθεί και φιλοξενείται στη σελίδα του υπουργείου. Μπορεί, βέβαια, αυτή τη φορά να γίνει προσπάθεια να συνδεθεί με το περιεχόμενο των βιβλίων. Όμως, για μισό λεπτό, και τα βιβλία βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγών. Ή όχι? Θα καταφέρουν να συνεργαστούν και να συντονιστούν αυτή τη φορά? Ήταν ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ το κερασάκι που έλειπε τόσα χρόνια από την τούρτα? Η ιστορία έχει μιλήσει δυνατά και καθαρά. Δεν θα τολμούσα να την διαψεύσω.

Κάπως έτσι ο δρόμος μας οδηγεί στην κ. Μπρατσόλη Αντιγόνη, ένα όνομα που σε κάποιους θα φανεί γνώριμο. Βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου των Αγγλικών της Τετάρτης. Και ενώ τα ίχνη της συναδέλφου της φαίνονται να χάνονται στη λήθη της κυριολεκτικής ή μεταφορικής συνταξιοδότησης, τα δικά της παραμένουν πολύ ορατά για να τα παραβλέψει κανείς. 

Πριν από οτιδήποτε άλλο, εδώ πρέπει να τονίσω πως κατά γενική ομολογία, την οποία συμμερίζομαι, η κ. Μπρατσόλη Αντιγόνη σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους της δεν παρέδωσε χάος με το βιβλίο που συν-συνέγραψε. Το βιβλίο στο οποίο συμμετείχε έχει αρχή, μέση και τέλος. Η δομή του επιτρέπει τον προγραμματισμό στην διδασκαλία της ύλης, και οι όποιες ενδεχομένως αναπόφευκτες φλυαρίες θα μπορούσαν (και θα προτιμούσα) να αποδοθούν σε κάποιον συγκεκριμένο επιβλέποντα. Προφανώς, δεν ευθύνεται η ίδια για την άχαρη εικονογράφηση και την ατυχέστατη επιλογή αναγνωστών στο συνοδευτικό ηχητικό υλικό (τουλάχιστον προτιμώ να σκέφτομαι πως δεν είναι έτσι). Αν μη τι άλλο, και αυτό έχει καταντήσει να είναι το ζητούμενο, είναι ένα βιβλίο που δεν προβάλει εμπόδια στο έργο της διδασκαλίας.

Δυστυχώς, τα σχόλια δεν μπορούν να σταματήσουν στην αξιοπρέπεια του έργου της, αν και θα ήταν ευκταίο. Να προστεθεί, ωστόσο, πως (αν η πληροφόρηση που έχω είναι σωστή) παραμένει μάχιμη εκπαιδευτικός και δεν αποσύρθηκε στα ενδότερα όπως όλοι σχεδόν όσοι συμμετείχαν στην συγγραφή των περιβόητων βιβλίων.

Το όνομα της κ. Μπρατσόλης Αντιγόνης εμφανίζεται και στο εξώφυλλο ενός εκ των βοηθημάτων που κυκλοφορούν για το μάθημα των Αγγλικών της ΣΤ. Ακολουθεί δωρεάν διαφήμιση.

Το περιεχόμενο εν λόγω βοηθήματος ούτε θα μπορούσα ούτε θα ήθελα να το σχολιάσω. Αποτελεί όμως παράδοξο ότι προτίμησε να ασχοληθεί με τάξη άλλη από αυτή για την οποία προφανώς διέθετε έτοιμο υλικό. Το αντίστοιχο βοήθημα της Τετάρτης φέρει άλλη υπογραφή. Αποτελεί επίσης παράδοξο πως επέλεξε ή έτυχε να εξαντλήσει τις ικανότητές της στην συγγραφή βιβλίων με ένα πολύ συγκεκριμένο προσανατολισμό. Επίσης, οποιαδήποτε σχέση ή συσχέτιση συγγραφέων και διαδικασιών συγγραφής σχολικών βιβλίων και βοηθημάτων θα πρέπει να θεωρηθεί τελείως συμπτωματική. Μπορεί η γυναίκα του καίσαρα να είναι έντιμη αλλά δεν φαίνεται.
Ποιο είναι το μεμπτό και επιλήψιμο? Επειδή δεν διαθέτω μεγάλη φαντασία, γράψτε τρία υποθετικά σενάρια με τα παραπάνω στοιχεία και κερδίστε ένα αβγό έκπληξη.

Η όχι και τόσο ανιδιοτελής συμβολή της κ. Μπρατσόλη στην δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν σταματά εδώ. Θα έπρεπε να προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν? Σίγουρα όχι. Αν, όμως,  το βιβλίο της Τετάρτης το οποίο συν-συνέγραψε και το βιβλίο της Έκτης, το βοήθημα του οποίου έχει το όνομά της, δημιουργούν την ανάγκη έκδοσης βοηθήματος δεν είναι αυτό άμεση παραδοχή των αδυναμιών των βιβλίων? Ως εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο έκανε κάτι για να έρθει το θέμα στην προσοχή των αρμοδίων? Μπορεί να κατηγορηθεί μόνο η ψυχοσύνθεση του Έλληνα που τα θέλει όλα εύκολα, γρήγορα και αβίαστα? Μήπως δεν είχε πρόσβαση στα αντίστοιχα γραφεία και βρήκε κλειστές πόρτες?

Παράλληλα συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της ακόμη και σήμερα.

Κατά το χρονικό διάστημα από 15-07-2011 έως 30-11-2011 εργάστηκε στην
 «Σύνδεση της Αγγλικής, Γερμανικής και Ισπανικής γλώσσας του ΚΠΓ με την εκπαίδευση», για την παραγωγή εκπαιδευτικού, επιμορφωτικού και επιστημονικού έργου και για δέκα (10) ώρες την εβδομάδα, ανεξάρτητες της εκπαιδευτικής της εργασίας

 Κατά το χρονικό διάστημα από 01-04-2012 έως 31-08-2012 συνεχίζει να εργάζεται στη
 «Σύνδεση της αγγλικής, γερμανικής και ισπανικής γλώσσας του κπγ με την εκπαίδευση», μέχρι είκοσι (20) ώρες το μήνα, ανεξάρτητες της εκπαιδευτικής της εργασίας

Παρένθεση
Τι είναι η «Σύνδεση της αγγλικής, γερμανικής και ισπανικής γλώσσας του κπγ με την εκπαίδευση»? Περισσότερες πληροφορίες εδώ http://rcel.enl.uoa.gr/diapeg/gr_proionta_10.htm 

(Τι κοινό έχει η αγγλική, η γερμανική και η ισπανική που δεν έχουν η γαλλική και η ιταλική? Δεν μπορεί να είναι επειδή έτσι τους βόλεψε να τα χωρίσουν, μπορεί?)

Ετοιμάζεται, δηλαδή, η πολυπόθητη σύνδεση του σχολείου με το ΚΠΓ.
Γιατί γίνεται αναφορά σε Αναλυτικό Πρόγραμμα μαθήματος και οδηγίες διδασκαλίας για το «φροντιστηριακό» μάθημα στην αγγλική γλώσσα Και μάλιστα όταν το ΠΕΑΠ στην παρουσίαση των ‘προγραμμάτων’ του αναφέρεται απαξιωτικά στον όρο ‘φροντιστηριακό μάθημα’ ως κάτι άλλο από αυτό στο οποίο αποβλέπουν τα ‘προγράμματά’ του? Είναι κάτι διαφορετικό από τη διδασκαλία της Αγγλικής?
Γιατί όλα τα υποέργα αναφέρονται στο ΚΠΓ και όχι στη διδασκαλία της Αγγλικής στο δημόσιο σχολείο?
Μήπως δεν προετοιμάζεται η αναμόρφωση της διδασκαλίας της Αγγλικής αλλά (θα τολμήσω να πω) η εκ του προχείρου επιβολή του ΚΠΓ?  
Μήπως ο, επίσης πολυδιαφημισμένος αλλά πρακτικά δυσεφάρμοστος, διαχωρισμός επιπέδων και στο δημοτικό δεν αποσκοπεί στο διαχωρισμό βάσει επιπέδου προς όφελός των μαθητών αλλά στην βίαιη καθιέρωση ενός θεσμού εξετάσεων που αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών?
Είναι η αναμόρφωση του προγράμματος και κάποια βοηθήματα ή practice tests για το ΚΠΓ αρκετά για να ανατρέψουν το υπάρχον κλίμα γύρω από την ξένη γλώσσα στο δημόσιο σχολείο?
Θα επανέλθω σε κάποια από αυτά όταν έρθει η ώρα.
Κλείνει η παρένθεση.

Η ακούραστη κ. Μπρατσόλη φαίνεται ότι διαθέτει πολύ ελεύθερο χρόνο και ασχολείται  και με άλλο ένα πρόγραμμα με πομπώδη τίτλο.

από 20-02-2012 έως 31-08-2012 απασχολείται και ως
Συνεργάτης Εκπαιδευτικός στο έργο «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής Βάσης Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός Μετασχολιασμός Εκπαιδευτικού Υλικού, Υποδομή για Υποδειγματικές Διδασκαλίες και Αξιοποίηση Συμμετοχικού Ιστού» στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» - Ν.Π.Ι.Δ., για δέκα (10) ώρες την εβδομάδα, ανεξάρτητες της εκπαιδευτικής της εργασίας.

Τι είναι αυτό? Νομίζω ο τίτλος μιλάει από μόνος του.

Με την ελπίδα η κ. Μπρατσόλη Αντιγόνη να μην πάθει υπερκόπωση και τα θετικά δείγματα γραφής του παρελθόντος να μην αποτελούσαν εκλάμψεις καθώς και την υπενθύμιση πως το επάγγελμά της παραμένει εκπαιδευτικός και ως τέτοια οφείλει να δείξει με το έργο της τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους συναδέλφους της και προς τις επόμενες γενιές μαθητών, θέλω μόνο να ευχηθώ όσοι έχουν μεγάλες προσδοκίες να μην διαψευστούν. 

Thursday, 22 March 2012

ανακοινώσεις υποβολής διδακτικών βιβλίων & (κακό) θέατρο

δύο χρόνια πριν, κάποιοι έθεταν τους βασικούς όρους που πρέπει να πληροί ένα διδακτικό πακέτο πριν καταστεί επιλέξιμο, η αντίφαση ήταν από τότε προφανής, αλλά υπήρχε μια ελπίδα, τώρα χάθηκε κι αυτή.

αντιγράφω μόνο κάποια που βγάζουν μάτι,



2. Στα διδακτικά πακέτα και τα προαιρετικά βοηθήματα θα πρέπει να γίνεται ορθή χρήση της ξένης γλώσσας (Δηλαδή: να μην υπάρχουν  ορθογραφικά, γραμματικά ή συντακτικά λάθη και να γίνονται ορθές γλωσσικές επιλογές ανάλογα με την επικοινωνιακή περίσταση.)



4. Επιλέξιμα διδακτικά πακέτα είναι αυτά που συνοδεύονται από:

Βιβλίο Μαθητή, Τετράδιο Εργασιών, Βιβλίο Καθηγητή, κασέτα/κασέτες ή CD με ακουστικά κείμενα, οργανικά συνδεδεμένα με το Βιβλίο Μαθητή, το Τετράδιο Εργασιών και το Βιβλίο Καθηγητή. Εναλλακτικά, μπορεί το Βιβλίο Μαθητή και το Τετράδιο Εργασιών να περιέχονται σε έναν ενιαίο τόμο.

Το Βιβλίο Καθηγητή θα πρέπει να περιέχει υποχρεωτικά:

– Γενική εισαγωγή για τη φιλοσοφία και την ειδική διδακτική προσέγγιση της διδακτικής σειράς.

– Αναλυτικές διδακτικές οδηγίες και συμβουλές ανά κεφάλαιο.

– Μεταγραφές όλων των ακουστικών κειμένων.

– Λύσεις όλων των ασκήσεων που περιέχονται στο Βιβλίο Μαθητή και στο Τετράδιο Εργασιών.

Η έλλειψη ενός εκ των ως άνω στοιχείων καθιστά τις διδακτικές σειρές μη επιλέξιμες.



9. Η άρτια και λειτουργική εικονογράφηση είναι απαραίτητο στοιχείο επιλεξιμότητας των διδακτικών πακέτων και των προαιρετικών βοηθημάτων.



http://archive.minedu.gov.gr/docs/anakoinwsi_agglikis_2010.doc

Friday, 16 March 2012

Το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Αγγλικής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΠΕΑΠ) & η βράβευση

Όπως μας πληροφόρησε το υπουργείο, το ΠΕΑΠ βραβεύθηκε (περισσότερες πληροφορίες εδώ). Μπορεί να μην αξιολογήθηκε ποτέ, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανάδειξη του ως εξαιρετική πρακτική όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά πανευρωπαϊκά!!! Μάλιστα άκουσα και σύμβουλο να το αναφέρει αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται, τι ενδέχεται, επίκειται η υιοθέτησή του και από άλλες χώρες.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα μας στέλνουν σε άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη που δεν έχουν ιδέα πως διδάσκονται τα Αγγλικά και οι ξένες γλώσσες  να τους επιμορφώνουμε και για να πω την αλήθεια αγχώθηκα. Εντάξει τα παραλέω. Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα,

''το περιεχόμενο και οι πρακτικές του Προγράμματος διακρίθηκαν με το «Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών» για το έτος 2011, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ), που αποτελεί την Εθνική Μονάδα για το Πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής'' ...  κοινώς, (ο) Γιάννης πίνει, (ο) Γιάννης κερνάει

στη συνέχεια η είδηση επαναδιατυπώνεται για όσους δεν το κατάλαβαν

''Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή [...] αναγνώρισε το Πρόγραμμα ως Δείγμα Καλής Πρακτικής''

και το βράβευσε το Ι.Κ.Υ. και το αναγνώρισε ως δείγμα καλής πρακτικής, δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, χαμός έγινε.

Ας δούμε τώρα τι έγινε στα εξωτερικά,

''οι επιστημονικά υπεύθυνες του έργου κκ. Δενδρινού και Καραβά, καθηγήτριες του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν το Πρόγραμμα σε επιστημονική συνάντηση για την Γλωσσική Εκπαίδευση στην Πρώιμη Ηλικία, που οργανώθηκε από το Mercator Κέντρο Έρευνας για την Πολυγλωσσία στο Leeuwarden της Ολλανδίας, στο πλαίσιο του έργου “Poliglotti4.eu” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής''

όσο υποψιασμένος και να είναι κανείς ψαρώνει. Ακόμη περισσότερο με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες όπως πως παρουσιάζεται κάτι που δεν υπάρχει?

Τι έγινε στην Ολλανδία? Ένα απλό σεμινάριο. Τι παρουσίασε η κκ Δενδρινού? Επισήμως ''the issue of making the shift from monolingual to multilingual ELL teaching and testing''. Ανεπισήμως, μόνο η ίδια ξέρει αλλά δείτε και εσείς powerpoint Dendrinou Πάντως το ΠΕΑΠ δεν είναι. Τι παρουσίασε η κκ Καραβά? Σχεδόν άγνωστο (η δική της παρουσίαση δεν ανοίγει αλλά δοκιμάστε εδώ). Επισήμως, ''Evdokia Karavas facilitated a round table on teacher competences and training which dealt with the main challenges for the next few years with respect to pre-service and in-service training of ELL teachers'', ευρύτερα γνωστό με τον καθιερωμένο τεχνικό όρο ''κολοκύθια''. Πάντως το ΠΕΑΠ δεν ήτανε αν και το ΠΕΑΠ μπορεί να χαρακτηριστεί με τον ίδιο τεχνικό όρο.

Το τέταρτο και τελευταίο round table ήταν σχετικό με ''best practice and teaching materials for early Language Learning '' και δεν είχε συντονιστή καμία από τις δύο. Μπορεί να παρουσίασαν το καταπληκτικό ΠΕΑΠ με καταπληκτικό τρόπο αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να γράψει ούτε μία σειρά γι αυτό. Υπολογίστε ότι τα παραλένε και λίγο σ' αυτά που γράφουν στο poliglotti και you get the general idea.

Για όλα αυτά διαβάστε εδώ

Για μία ακόμη φορά η είδηση διαφέρει από την πραγματικότητα. Θα αποκαταστήσει κάποιος την αλήθεια στο site του υπουργείου που αφήνει να εννοηθεί ότι οι κκ Καραβά, Δενδρινού παρουσίασαν το ΠΕΑΠ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βραβεύτηκαν γι αυτό?

Έλα μωρε, εντάξει... πως κάνεις έτσι.

''Τι πρέπει να γίνει; Μα το πιο απλό πράγμα: να αποσυρθούν πάραυτα τα βιβλία αυτά και να αντικατασταθούν με λίστα εγκεκριμένων βιβλίων, όπως γίνεται για την Γ’ τάξη''

παλιά αλλά ενδιαφέρουσα και δυστυχώς καθόλου προφητική επιστολή, τότε που νομίζαμε ότι μας κάνουν πλάκα, ότι έγινε κάποιο λάθος και αντί για το τζάκι πήγαν στο τυπογραφείο, τότε που ο απόηχος της χαράς της απόσυρσης των προηγούμενων βιβλίων ήταν ακόμη πολύ μεγάλος για να καταλάβουμε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποδιοργάνωσης

''Υπάρχει ελπίδα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας να εισακούσουν τους εκπαιδευτικούς, να δεχθούν καλόπιστα την κριτική τους και να μην φεισθούν γενναίων μέτρων που θα περιθάλψουν την πληγωμένη αξιοπιστία του Δημόσιου Σχολείου; Θα το δείξει ο καιρός. Μέχρι τότε θα πολεμάμε να μην περιπέσουμε σε εκατό χρόνια αγγλόφωνης πλήξης- ο καθένας όπως ξέρει και μπορεί''

ολόκληρη η επιστολή
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=16045

feeling reminiscent

march 12, 2012
we got the books,
i think i'll just pop to the copy machine for a minute